neděle 21. února 2010

Sorry, Pljuščenko, to nebyla show, díky čemu vyhrál Lysacek.

Ukazuje se, že Pljuščenko je stejně tak milý po soutěži mužů, jako byl před ní. Navzdory tomu, že hned vedle něj stál Evan Lysacek se zlatou medailí kolem krku ze soutěže čtvrteční noci, řekl novinářům: on není vítěz, to jsem já, protože on neskočil čtverný skok. On dělá jen hezké přechody a má umělecký projev, ale tohle je závod a ne show.

Je sice pravda, že Pljuščenko skočil čtverný skok, ale také se možná měl podívat na výsledkové listiny před svým komentováním situace. Musel by vidět, že jak on tak Lysacek dostali úplně stejně ve známce komponentů, která charakterizuje právě spojovací prvky a umělecký projev. A to 82.80 bodů. To, v čem Lysacek nad ním zvítězil, to byla technika. Ta známka, která zahrnuje mimo jiné právě skoky.

Lysacek získal své zlato za předvedený technický výkon a za dobrou sportovní strategii. Jeho skoky byly bezchybné a dostaly vysoké hodnocení. Navíc byl Lysacek tak chytrý, aby zařadil ty nejtěžší kombinace do druhé poloviny jízdy, a získal k nim tak bonus ve výši 10%. Lysacek patří k těm, kdo si to mohou dovolit, protože patří k nejlépe kondičně vybaveným bruslařům.

Naproti tomu Pljuščenko nejen že neprovedl skoky čistě jako Lysacek, ale zařadil je všechny hned v úvodu programu za sebou. Včetně jeho kombinace s čtverným toulupem tedy jeho skokové party nenabraly takových hodnot obtížnosti jako u Lysacka. Navíc, rozhodčí posuzují jízdu dlouhou 4 a půl minuty a ne jen první skok.

Pljuščenko rád zdůrazňoval, že se jedná o sport. Ale zapomíná, že ke sportu nesporně patří také dobrá sportovní strategie. Bez strategie je těžké vyhrát v jakémkoliv sportu, a to včetně krasobruslení.

Je rozumné, že zklamaný Pljuščenko hledá někde viníka. Ale neměl by ho hledat nikde kolem, ale u sebe.


Zdroj: http://sports.yahoo.com/olympics/vancouver/blog/fourth_place_medal/post/Sorry-Plushenko-It-wasn-t-artistry-that-won-th?urn=oly,220840

Překlad: monika

Žádné komentáře:

Okomentovat