sobota 27. března 2010

MS Turín 2010 - Tisková konference k tancům na ledě.

Kanadský pár Virtue a Moir, připravovaný trenérskou dvojicí Zueva/Spielband, se dopustil ve volné jízdě několika drobných chyb. Přesto se mu podařilo uchránit svou pozici, kterou vybojovali po dvou částech soutěže a získat titul Mistrů světa.

"Potřebujeme si vzít nějaký time-out", řekla na dotazy Tessa Virtue. "Tak úporně a dlouho jsme pracovali tuto sezónu, směřovali jsme k olympijskému zlatu, a teď potřebujeme popřemýšlet a rozhodnout se, co budeme dělat dál."

Sportovci řekli, že neměli v úmyslu vypustit tento šampionát, bez ohledu na jejich výsledek ve Vancouveru, jako to udělal v mužské kategorii Evan Lysacek. "Už na začátku sezóny jsme věděli, že se MS zúčastníme, byl v našich plánech. Bez ohledu na výsledek, kterého se nám dosáhnout na OH. Je to titul, který zatím v naší sbírce nebyl," sdělil Moir.

Stříbrní medailisté, Charlie White a Meryl Davis oznámili, že budou určitě pokračovat v kariéře. Na dotaz, jak si vysvětlují svůj úspěch dvou párů v jedné trenérské skupině, oba páry vzdaly hold svým trenérům - Marině Zuevové a Igoru Spielbandovi. Také je dokázala motivovat společná práce. "Jsou to nejpracovitější trenéři, jaké jsem kdy viděl," řekl Scott.

Potvrdili také, že jsou mimo led přáteli. Podporují se, vzájemně se hecují i v práci. Meryl říká, že jejich trenéři jsou neuvěřitelně oddaní své práci, milují krasobruslení a vedou je k naprosté dokonalosti. Tessa dodává, že i přesto, že na závodech spolu soutěží, na trénincích i mimo ně jsou přáteli, což není vůbec těžké, protože Meryl a Charlie jsou super lidé. Na soutěži jsou konkurenty, ale po ní si jdou klidně sednout na kávu, což je skvělé.

Ve skvělé náladě přišli na tiskovou konferenci Italové Faiella a Scalli. Sdělili, že dosažená medaile pro ně hodně moc znamená. Massimo prozradil, že "zhruba týden před MS si mysleli, že se budou muset odhlásit, protože Federica po OH onemocněla těžší formou virózy a pořád nebyla fit. Nemohli vůbec trénovat. Na led se vrátili 4 dny před závodem. Bylo to nesnadné jak fyzicky, tak i po psychické stránce. Massimo řekl, že je prostě na Federicu hrdý. Udělala na tomto šampionátu něco neuvěřitelného. On sám si vůbec neumí představit, jak je možné v takovém stavu takto skvěle bruslit.

Na otázku o dalších plánech říká Massimo s úsměvem, že oni už nejsou tak mladí, takže se nemohou dívat daleko dopředu. Hned po Olympiádě si sedli a probrali své možnosti a řekli si, že ještě minimálně rok zůstanou u závodění. Utvrdila je v tom tato medaile. Myslí si, že ještě mají k čemu směřovat.

Vypadá to, že se tato sezóna stala poslední, kdy se na ledě objevil povinný tanec. Oficiálně se má toto rozhodnutí přijímat na ISU až v létě na konferenci, ale mezi krasobruslaři je již dávno rozhodnuto a tato skutečnost je považována za fakt. Mnohým krasobruslařům rozhodnutí Federace udělalo radost.

Scott Moir má tento názor: "Rozhodně mi nebude povinný tanec chybět. Myslím si, že po jeho provedení se páry nedostávají na ta místa, která by si zasloužili. Je nespravedlivý. A podle něj opravdu dozrál čas na změnu. Čas, který tanečníci věnují povinných tancům by mohli účelněji vynaložit na zlepšení originálního tance nebo volné jízdy. A to vidí jako hlavní progres jejich sportu.

Charlie White s jeho názorem souhlasí. Dodává, že povinné tance jsou důležité pro mladé páry, které se teprve sjíždějí. Sport se rozvíjí, má jít kupředu a on si také myslí, že povinný tanec tento progres brzdí a je dobře, že nastane změna.

Naopak italský pár tvrdí, že mu bude po povinných tancích smutno. Měli je velice rádi. Je pro ně opravdu neoddělitelnou součástí závodů. "I když", dodává s úsměvem Scalli, "je pravda, že i když nám v soutěži bude chybět, nebudou nám jistě chybět jeho tréninky a to zejména ty úterní."



Žádné komentáře:

Okomentovat