sobota 20. února 2010

MIROSLAV LANGER: Rusko volá po nové krasobruslařské revoluci. Není to na místě.

"Celé Rusko by mělo povstat a způsobit takový povyk, jaký udělala Kanada kvůli Saléové a Peletierovi!" volají ruská média. Jana Rudkovská, Pljuščenkova manželka, plakala v mix zóně a volala po spravedlnosti. Cílem by mělo podle všeho být, aby se mezinárodní federace ISU zalekla a podobně jako před osmi lety v Salt Lake City změnila výsledky soutěže a přisoudila zlato ze závodu mužů i Jevgeniji Pljuščenkovi.

"Copak se v mužském krasobruslení spirály nebo transissions mohou srovnávat s kombinací čtverného a trojitého skoku, které Pljuščenko skočil v obou programech?" ptala se, když přece jen uznala, že v přechodových prvcích její manžel zaostával. Jenže první pohled do záznamu ukazuje, že Pljuščenko neprohrál volnou jízdu na přechodové prvky. Za kombinaci dostal 14,6 bodu, o tři body víc než Lysacek za kombinaci trojitého lutze s toeloopem. Za přechodové prvky dostal ale jen o 0,7 bodu méně. Tam opravdu nebyl kámen úrazu.

Ten byl překvapivě třeba ve skocích: třeba sólový axel – tam získal Lysacek na Pljuščenka bod. Ve skákané piruetě vsedě další bod. V krokovce po kruhu další bod...

"Co měl Pljuščenko udělat, aby vyhrál? Skočit paterný skok? Nic nechápu..." vzlykala Rudkovská – a bohužel asi odhalila, kde je taky problém: Že celým výsledkům tak moc neporozuměla. Ale nemějme jí to za zlé, vždyť to bylo těsně po závodě, který přinesl zcela pochopitelně velmi mnoho emocí.

Sám Pljuščenko své emoce kontroloval lépe, i když z jeho lehce jedovatých poznámek bylo přece jen jasně cítit, jak to podle něj měl dopadnout. "Všichni musíme jít pořád dál, nesmíme se zastavit, nebo se dokonce vracet zpátky," řekl k tomu, jestli si myslí, zda má být čtverný toeloop významným kritériem jízdy. A Lysaceka počastoval poznámkou: "Zdá se, že Evan tu medaili potřeboval víc než já." Není divu, že Lysacek se proti podobným výpadům z ruské strany ohradil. Rus svou porážku tak úplně nestrávil.

Pljuščenko od začátku her zjevně tlačil všechny své soupeře k tomu, aby "byli chlapi" a zařadili čtverný skok...

Věděl, že většina z nich by v olympijském závodě čtverný skok kvalitně nepředvedla a že i dobře skočený by jejich jízdu mohl ohrozit náhlou přemírou nadšení. V závodě byly nakonec pěkné čtverné toeloopy jen tři – Pljuščenkův, Schultheissův a Vernerův. Ti tři na tom vydělali (Verner nakonec ztrácel jinde) a ještě asi Lambiel udělal dobře, že čtverák (dvakrát) zařadil, u Takahašiho už to není jisté.

Jenže na druhé straně – Lysacek se taky ukázal jako chlap, odolal Pljuščenkovu tlaku, věřil své strategii a nakonec on sám svou jízdou vytvořil pro Pljuščenka situaci, kterou Rus nedokázal vyřešit. Byl to boj nervů a Pljuščenko ho prohrál.

Jaký je tedy Lysacekův pohled (a zcela určitě jde i o názor jeho trenéra Franka Carrolla)?

"Trvá to mnohem déle a dá to mnohem víc práce, než trénink jakéhokoli čtverného skoku," popisuje Lysacek, jak náročné bylo vypilovat dlouhý program do posledního detailu. "Kdyby šlo o jediný skok, dali by nám to na ledě 10 sekund bez hudby. Ale ve volné jízdě jde o každý krok od začátku až do konce. To byl můj cíl, získat v programu každý bodík."

Pljuščenko naopak nechal spoustu bodů ležet na ledě bez povšimnutí, nebo nad nimi mávl rukou, že je jako šampion čtverných skoků nepotřebuje. Vezměme si třeba ještě tento příklad: Na začátku měl Pljuščenko skočit trojkombinaci, ale předvedl jen dva skoky – to se jistě může stát, měl ještě šanci to napravit. Jenže trojkombinaci nepředvedl na rozdíl od Lysaceka ani na konci jízdy. Za dvojitý toeloop, který mohl ještě někam "přilepit", by získal s bonifikací za druhou polovinu programu 1,43 bodu a byl by olympijským vítězem. Za dvojitého rittbergera by to mohlo být až 1,65 bodu...

Není jasné, zda je celá věc tímto vyřešena...

Pljuščenko sice prohlásil, že sám protest proti výsledkům podávat nepodá, ale to zjevně neznamená, že žádný protest určitě nebude, protože na druhou stranu řekl, že to nechá na ruských činovnících. Já se ale domnívám, že by k žádné aféře a přerozdělování medailí dojít nemělo. Nemělo k nim podle mne dojít ani před osmi lety, tenkrát mi fakt, že americké televize přestaly sledovat olympiádu a místo přímých přenosů ze závodů donekonečna vysílaly záznam krasobruslení a debaty s krasobruslařskými experty i "experty", olympiádu dostatečně znechutily.

Snad jen jedné věci by aféra pomohla – přinesla by krasobruslení znovu větší publicitu. Jamie Saléová prohlásila, že krasobruslení po roce 2002 zase upadlo do oblasti nezájmu médií a že by nějaká aféra přišla vhod. Ale on je pořád rozdíl mezi publicitou a popularitou a pravidlo, že každá reklama je dobrá, někdy přece jenom neplatí.

Žádné komentáře:

Okomentovat