sobota 20. února 2010

Elvis Stojko - vidím jich pět!

Mužská soutěž ve Vancouveru bude událostí, kde může vyhrát nakonec skoro kdokoliv, komu se právě bude dařit, v případě, že jiným se dařit nebude. Rozhodující by ale měl být čtverný skok, respektive skočený celý repertoár skoků - včetně čtverného.

Ví, že se ozvou nesouhlasné názory s tímto argumentem. On to ale vidí tak, že stále snad jde o sport a tedy je jisté riziko nutné. Programy, které by byly zcela bez rizika, ježděné na jistotu by publikum nakonec nudily. Pokud někdo trvá zejména na tom, aby byly "hezké" a "umělecké", ať nechodí na závody, ale na show.

Umění může znamenat různé věci pro různé lidi a mnoho bruslařů, kteří patří k těm silovým sportovcům, muskulaturním a dynamickým, jsou kritizování ve svých programech za nedostatek uměleckého projevu. Nezbývá jim potom než si říci, fajn, já to vynahradím lepšími a těžšími skoky, abych získal své body.

Větší problém je to, že "umění" zde definují rozhodčí a lidé ze systému. Vidí jej jen jako klasickou hudbu a zženštilé baletní pohyby, takže když bruslař zakončí element ladným pohybem rukou, bum, je dostatečně umělecký.
Já dokážu ocenit všechny bruslařské talenty. A aby mužské krasobruslení získalo své publikum, hlavně také mezi muži - potřebujete mít více dynamiky a síly v jízdě. Já se mohu ztotožnit s hudbou, ale nemohu být zženštilý.

Pět Stojkových tipů:

Pljuščenko - on je tím největším kandidátem na zlato. Je to typicky ruská tvář, bez známek tlaku a nervozity. Je velmi konzistentní a je nesmírně těžké jej proto porazit. Má arzenál všech nejtěžších skoků. Jako jeden z mála díky své psychické vyrovnanosti je dokáže úspěšně zařadit do krátkého programu i volné jízdy. Elvis je zvědavý, kdo jiný to ještě riskne ve snaze zvítězit. Zatímco jeho skoky jsou výborné, jeho piruety zaostávají za konkurencí a krokové řady se někdy zdají být až mimo kontrolu. Přesto je v kontaktu s publikem a nedostatky v technice a rychlosti kroků vynahrazuje jméno a charisma. Jeho jízdy jsou dynamické a vytváří dojem rozpohybovaného bruslaře.

Měl silnou sezónu a to si Elvis myslí, že nebyl na svém vrcholu sportovní formy. Problémem se může ukázat být koleno. Pokud se bude snažit příliš, koleno to nemusí vydržet, potom bude muset přejít na paty a nebude tak rychlý.

Pljuščenko je přesto favoritem. Kdo jej bude chtít porazit, musí prostě viditelně bruslit lépe než on ve vší složitosti. Podle něj poveze domů zlato.

Lysacek - úřadující mistr světa se zdá být klidný. Někdo si myslí, že ztráta titulu domácího mistra jej mrzela, ale Elvis si myslí, že je to výhoda. Není dobré předvést to nejlepší v závodě s menší konkurencí. Ten největší závod je teprve teď. Evan zkoušel čtverné skoky a nedařily se mu. K tomu, aby porazil Pljuščenka ale nutně bude alespoň jeden v jízdě potřebovat. Lysacek se jich bojí, ale měl by do závodů čtverné skoky zařazovat. Ony se nedají přidat do jízdy na poslední chvíli, protože mění celou její dynamiku, celý styl nájezdu je jiný. Je nutné je ale zařazovat do soutěží. Umět je v tréninku je k ničemu. Takže se musí zkoušet v závodech - pod tlakem. Když nevyjdou, potom je to alespoň zkušenost pro příští závod. A jednou vyjdou a stanou se stabilními. Skoky Evana jsou dobré, ale musí být provedeny čistě, protože nejsou příliš vysoké a silné, jako u ostatních mužů. Mívá dlouhé přípravy a neměl by do toho dělat žádné pohyby rukou, protože když nemají spojení s hudbou a jsou tam jen násilně v rámci přípravy na skok, mohou působit až chaoticky. Evan má dlouhé končetiny a to máchání je nepřehlédnutelné. Někdy působí přehnaně a někdy způsobují špatný dopad. 

Piruety má Evan dobré, a to není Elvis právě zastáncem nového bodování těchto prvků, protože si myslí, že zbytečné změny hran a pozic ubíjejí rychlost a čistotu jednoduchých piruet. Jeho výška umožňuje dobré hranění, opět ale může být problémem nekoordinované mávání pažemi.

Pokud provede dobrý čtverný skok v obou částech soutěže, podle Elvise by mohl skončit druhý. Současně by ale jiní bruslaři museli něco pokazit.

Joubert - Je to Pan Téměř Ale Ne Zcela. V roce 2007 když klepal na světové dveře, ony se mu otevřely a on zcela ztratil schopnost vejít. Jeho problémem je, že prostě chce až příliš mnoho. Několik minulých sezón to bylo nahoru a dolů, ale posílilo jej to. Pokud provede čtverné skoky jak je umí v programech, může vyhrát. Jeho slabým místem je 3A, musí se soustředit, aby byl v pořádku a když jej pokazí, nese se to dál programem. Piruety má dobré, i když opět - jemu zde nahrává nový systém a pomáhá mu. Mnoho divných pozic, které dynamický a přirozeně rychlý skokově dobře vybavený Joubert umí měnit a tvrdě točit tak, že vytvářejí nakonec velmi vzrušující program. Přítelem je mu rychlost a přesnost a nesluší mu dlouhé táhlé pohyby.

Někteří lidé si myslí, že Joubert je příliš ostrý a tvrdý v hranách. Já ale preferuji přirozené a jisté bruslení bez pomocného peří. Jedno se Joubert ale naučit ještě musí. A to - nedávat tolik najevo své zklamání ze špatně zajetého programu. Na OH ještě i po skončení jízdy atmosféra kolem bruslaře dost ovlivňuje známkování rozhodčích. Hlavu vzhůru!

Pokud by zajel čisté jízdy, mohl by se stát druhým, a dokonce by mohl i porazit Pljuščenka. Chce to zůstat klidný a jistý na bruslích, energicky útočit. Elvis ho ale na medailích nevidí.

Chan - 19ti letý mladík, který se stal loni stříbrným na světě, nejmladším na této pozici, ale současně se tváří a chová, jako by tam byl už roky. Otázkou je, jak se s touto pozicí vypořádá doma v době OH. Chan má šanci být medailistou, ale je nutné, aby se srovnal se svými skoky. Bolestí je 3A a potom kombinace s 3A. Protože prohlásil, že čtverné skákat nebude, tyto musí být čisté a konzistentní s jízdou. Oba programy musí být bezchybné. Bude potřebovat dvě těžké kombinace trojitých skoků ve volné a zcela čistý krátký program, pokud by chtěl vyhrát zlato. Má dobré piruety, rychle rotující a přesné. Dobré pohyby a cítění svého těla. Někdy se ale zdá být velmi zaměstnán sebou samým a ztrácí kontakt s hudbou. Používá mnoho stejných prvků a potom jeho programy nudí. To je také důvod, proč je pro něj důležité vybavit se těžkými skoky.

Předpověď: bude třetí. Ale pokud by ostatní pokazily své těžké skoky, mohl by být i výš. Nebude riskovat, pojede na jistotu. Přesto - není Olympiáda od toho, abys vybalil všechno co umíš?

Takahashi - je skvělé vidět jej zpátky po zranění kolene a vynechané sezóně. Jeho muzikálnost je TOP a jeho projev je úchvatný. Elvis mluvil o nutnosti zachovat dynamiku programu a Daisuke je tím, kdo ji má v celé jízdě. I když některé prvky ve své konečné fázi, kdy dokončuje pohyb mohou vypadat příliš měkké a bez mužské jistoty a síly. Elvis je celý pryč z jeho vlasů. Skoky Daisukeho jsou silné a mají dobrý odraz. Čtverný skok není tak solidní jak by měl být v této soutěži, díky operaci kolene. Ale smeká před ním. Daisuke pracuje na komplexnosti jízd. Je výborný skokan, zařazuje čtverný skok, má výborné piruety, rotaci a rychlost, snaží se o propojení všech elementů a dává jim smysl.

Je to největší osobnost z nich všech. Jeho charisma opravdu svítí a to taky může být potíž. Může se stát, že díky snaze o propojený výborný program se divoce ztratí v hudbě a přestane se soustředit a nadělá řadu chyb. Může mít všechno, pokud se mu povedou čtverné skoky a pokud se nepřestane soustředit na detaily ostatních elementů. Potřebuje vytáhnout všechny své zbraně. Pokud zajede čistě, vyhraje.

Předpoklad: bude druhý, pokud ale zajede čistě se čtvernými skoky, může i vyhrát. Je nejvíce unikátním bruslařem v nabídce.

Kozuka - Není jedním z kandidátů na medaile, ale Elvis se rád dívá na tohoto bruslaře z Japonska. Jeho skluz a lehkost bruslení patří k jeho oblíbeným. Silné skoky, dobré piruety a bruslařské dovednosti z něj dělají dobrého konkurenta. Má gentlemanský styl bruslení, který je úžasné sledovat, bez všech těch "koukni na mě" prvků a bez těch přehnaně baletních pohybů, které potřebují někteří muži pro svůj projev.

Styl a osobitost je to, co vidím u tohoto bruslaře. Jeho problémem, který jej drží zatím od světové špičky, je skákání pod tlakem a pády z těžkých skoků.

Zdroj:http://www.krasobru-forum.ic.cz/forum/viewtopic.php?f=140&t=3541&start=50
Překlad:monika

Žádné komentáře:

Okomentovat