pondělí 25. ledna 2010

Chochlová/Novickij - Zobrazovať na ledě Rudou armádu bolo ťažké.

Duet ruskej zbornej v tancoch na ľade, Jana Khokhlová a Sergej Novitski, neúspešne štartoval v olympijskej sezóne, iba raz obsadili miesto na etapách GP. Príčinou nízkych známok sa stala neúspešná voľná jazda. Športovci a tréneri sa tak veľmi chceli odlišovať od ostatných, až prestrelili. Hneď za zmenou programu nasledovalo ohlásenie sa starého zranenia kolena partnera, čo im nedovolilo vystupovať na majstrovstvách Ruska v Sankt-Peterburgu. Ale so začiatkom nového roka tanečníci už prišli k sebe a dúfajú, že všetky neúspechy zostali v roku 2009. Týždeň do štartu na ME Sergej Novitski povedal GZT.RU o nových obrazoch a blízkych cieľoch.


Počas novoročných prázdnin vám tréneri dovolili oddýchnuť si alebo sú teraz všetky myšlienky sústredené na nový program?

- Trochu sa nám jednako podarilo si oddýchnuť. Ja som strávil niekoľko dní doma s rodičmi. Na ľad sme vyšli, ak sa nemýlim, 4.1. U nás teraz prebieha centralizovaný zbor v Novogorsku. Pripravujeme sa na ME pod drobnohľadom špecialistov.

Zranenie vás už netrápi? Trénujete už v plnej sile?

- Cítim sa raz tak a raz tak. Naozaj sa u mňa znovu objavilo staré zranenie, pred tromi rokmi som podstúpil operáciu, vzali mi časť menisku. Periodicky sa to pod väčšími záťažami začne znova ozývať. A vystupovať v takom stave je nebezpečné, stačí sa pozrieť na prípad Maxima Šabalina. Našťastie, mňa by to malo obísť.

Príprave novej voľnej jazdy zranenie nebránilo?

- Prirodzene – nie. Program je už hotový na 90 percent, nakoľko sme všetci počítali s vystupovaním na majstrovstvách Ruska a pripravovali sme ju už na tento štart. Postavili sme ju pre nás v rekordnom čase, ani nie za týždeň, ale proces vkorčuľovávania bol omnoho dlhší. Rôzne dorábky, prerábky, zmeny vždy zaberajú veľa času.

Nepodpíše sa táto rýchlosť na kvalite?

- Som si istý, že nie, lebo času na doladenie bolo dosť. Áno, i teraz na zbore v Novogorsku u nás boli mnohí špecialisti, a naozaj, i celá Federácia krasokorčuľovania na čele s Valentinom Piseevom. Všetkým sa program páčil. Tak nevidím dôvody na znepokojenie.

O čom je váš nový tanec? Koho v ňom zobrazujete?
- Jana je v novom programe sám Vták Ohnivák, a zo mňa urobili takého zlého démona. Princa sa zo mňa rozhodli nerobiť. Máme zložité vzájomné vzťahy s Vtákom Ohnivákom, ja sa ju celý čas snažím pochopiť, ale ona odo mňa uteká. Niečo v tom duchu i zobrazujeme.

Tento tanec nemá nič spoločné s vašou Nocou na Lysej hore?

- Možno sa trochu prekrýva s týmto programom čo sa nálady tanca týka, ale celkovo nevidím nič spoločného. Jednako tam sú čerti, démoni a tu – vták. Podľa mňa sú to rôzne veci. Tam bola Jana vedmou a tu je rajským vtáčaťom.


Nebojíte sa, že v sezóne bude opäť nadmerné množstvo ruskej tematiky?

- Nebojíme sa. Plánovali sme urobiť nápor na ruskú tému. Hlavné je, že voľný program nemá nič spoločné s originálnym tancom. A nakoľko viem, rozprávka o Vtákovi Ohnivákovi existuje v rôznych krajinách, hoci i na svoj spôsob. Táto hudba Stravinského je celkovo veľmi populárna a dobre známa za hranicami: Tak čo, nehľadiac na to, že rozprávka je ruská, cudzincom bude jasná.

Čo si vy myslíte, v čom bol omyl v programe Poljuško-pole? Čo sa rozhodcom nepáčilo?

- Mne sa zdá, že my sami sme túto hudbu nie do konca precítili. Zobrazovať na ľade Červenú armádu sa nakoniec ukázalo byť dosť ťažké. V prvom rade, rozhodcovia si to všimli, a po druhé – Poljuško-pole je čisto ruská téma a zle ju vnímajú/poznajú za hranicami. Národ vo všeobecnosti nie veľmi chápal, o čom je reč, preto sa to skončilo tak neúspešne, hoci hudba je to dobrá. Vidno, že sme nezobrazili svoj zámer podľa svojich predstáv. Potom prišlo na to upustiť od tohto úmyslu. Ale aj na to sú etapy GP, aby sme preverili svoje idey.

Človek má taký dojem, že program Noc na Lysej hore bol taký úspešný, že teraz je pre vás veľmi ťažké urobiť niečo lepšie. Súhlasíte?

- Do istej miery máte pravdu, ale v určitom zmysle – nie. Myslím si, že terajší program sa nám vydaril aspoň tak dobrý, nie horší. Tam je tiež sužet, rozvitie deja. Ale zatiaľ ťažko povedať, ako ho prijmú, a o Noci na Lysej hore je už všetko známe. U hudobníkov to tak býva. Napíšu jednu geniálnu pieseň a všetko ostatné je akési zátišie. Ja ani neviem, s čím je spojené naše zátišie, ale dúfam, že najlepšie programy sú ešte pred nami.

Znepokojilo vás, že vaši kamaráti v skupine, Ekaterina Rubleva a Ivan Šefer, sa nedostali do zbornej?

- Áno, veľmi nás to rozladilo. O to viac, že sme sledovali šampionát a videli sme, ako výborne decká korčuľovali. Vždy je smutné, keď úsilie neocenia. Škoda, že sa ocitli za mantinelom ruskej zbornej.

Na majstrovstvách Európy sa budete snažiť potvrdiť svoj titul?

- Samozrejme! Pôjdeme potvrdiť prívlastok šampiónov.


preklad: Niska
http://www.gzt.ru/topnews/sport/281137.html

Žádné komentáře:

Okomentovat