neděle 28. února 2010

Mao Asada se nechce pouštět do debaty o hodnotě svých skoků.

Z výsledků je zklamaná. Vinu ale dává především sobě. 

V článku se připomíná, že Mao porazila konkurentnku ze Severní Koreje, Yu-Na Kim jen dvakrát na společných závodech a to na MS 2008 a na letošním Finále GP. Obě dvě jsou stejně staré. Pro obě dvě šlo o premiérovou Olympiádu.

Mao Asada skočila jak v krátkém programu 3A a úspěšně skok dotočila, program neměl jiné chyby ... a současně dvakrát zařadila 3A do volné jízdy. Z toho jednou v kombinaci s 2T.

Na otázku, jestli si nemyslí, že její skoky, které se rovnají čtverným skoků v mužském krasobruslení, byly ohodnoceny nízkou známkou řekla: Nemám co bych k tomu více sdělila. Jsem moc hrdá, že jsem tady, na Olympiádě, předvedla třikrát tento složitý skok.

Yu-Na Kim otevřela program s nejvíce hodnocenou kombinací, jejímž prvním skokem je 3L. Jedná se o těžký, přesto méně složitý skok, než je 3A.
Yu-Na předvedla celkem 6 trojitých a v součtu 11 skoků ve volné jízdě. Získala za ně 150.06 bodů. Celkem za jízdu potom 228.56 bodů.

Asada měla kromě axelů v jízdě skokové výpadky. Konkrétně s trojitým flipem, který byl ponížen při doskoku na dvě nohy a následný trojitý toulup byl po problému v nájezdu vyměněn za jednoduchý. Za svou jízdu získala ve skokové hodnotě 131.72 bodů a celkem potom 205.50 bodů.

Mao po udělení známek, řekla: Jsem šťastná, že jsem zařadila a úspěšně skočila všechny tři své trojité axely, protože jsem na nich těžce pracovala. Ale i přes tento úspěch se cítím stále zklamaná.


Podle dalších zpráv by měla být nastolena diskuse o ohodnocení skoků. Trenérka Mao Asady, Tatiana Tarasovová a někteří další vznesli oficiální dotaz, zda je v pořádku, aby perfektně provedený skok s výrazným ohodnocením v GOE (i v případě, že ponese hodnotu +3 od všech rozhodčích) byl ve výsledku bodově na vyšší úrovni, než dobře provedený složitější skok v jeho základní hodnotě. Podle některých je to demotivující výsledek, který bude nutit bruslaře místo toho, aby se učili složité skoky a kombinace, k tréninku jednodušších skoků v precizním provedení.


zdroj: http://www.ctvolympics.ca/figure-skating/news/newsid=53105.html

překlad:monika




Žádné komentáře:

Okomentovat