středa 24. února 2010

Bolest Maxima, slzy Oxany.

"V tuto chvíli potřebuji obrovskou přestávku. Minimálně na rok," odpověděl Maxim v Ruském domě na otázku, co hodlají podniknout nyní. Všeobecně je známo, že Maxim vystupoval s těžkým handicapem kolene poslední dva roky.

Sportovec oznámil, že "na jednu stranu bych si nerad zavřel dveře ke krasobruslení. Na druhou stranu situaci chápu a nemyslím si, že by lékaři dokázali něco udělat."

"Krasobruslení jsme věnovali celý život. Kdyby lékaři přišli na to, jak mi spravit koleno, budu rád. Ne, že bych s tím nějak počítal, že by toho byli schopni. Spíše počítám s tím, že ne," zněla odpověď na otázku, jak to vidí se Soči 2014. Dodal, že velmi tam bude vystupovat, pokud bude noha v pořádku.

Řekl, že to bylo jeho rozhodnutí připravovat se na tuto Olympiádu, bez ohledu na bolest a bez ohledu na to, že tréninkové nároky a zátěž na nohu mohla způsobit trvalou invaliditu. "Sport, který má vést k nejvyšším oceněním, je vždycky na úkor zdraví sportovce. Hledejte, ale nenajdete jediného úspěšného a zdravého sportovce. Sám jsem se rozhodl. Dlouho jsem přemýšlel. Byl jsem tehdy 4 měsíce nepřetržitě v péči lékařů a ti se všichni shodli. Doporučovali mi z aktivního sportu odejít. Bylo to přede dvěmi lety," vzpomíná Shabalin.

Dodal, že poté, co se jednou takto rozhodl a účast přislíbil, bylo by nečestné říci později zase "ne". Navíc už tolik tomu obětoval - zdraví, sil - bylo by nesnesitelné, kdyby musel všechno zahodit. Řekl si, že jediná správná cesta je dovést věci do logického konce.

Na dotaz vysvětlil, že koleno jej mohlo kdykoliv zradit a rozpadnout se. A to Olympiádu nevyjímaje. "Ano, mohlo se to stát v jakoukoliv chvíli. Na trénincích, během vystoupení, v rozjížďce."

Jeho partnerka Oxana Domnina často plakala kvůli jeho žalostné situaci a prosila jej, aby přestali s bruslením.

"Bývaly chvíle, kdy člověk už nemůže. Je unaven z toho, že nemůže běžně trénovat jako jiní sportovci, že tréninky jsou závislé na jiných podmínkách, které nejste schopni ovlivnit. Že velkou část jízdy musíte vzít na sebe. Kontrolovat situaci. Pomáhat," vysvětluje Oxana. "No, je to pravda. Byla jsem nešťastná. To vše vyčerpává. Ano, plakala jsem."

Řekla nám, že v začátku loňského roku, když situace byla ještě o mnoho horší, než je nyní, kdy měli speciálně upravené jízdy a tréninkové metody, nabídla Maximovi, aby s bruslením skončili. Maxim o tom ale nechtěl slyšet. Říkal, že dokud se nerozpadne, bude bruslit.

Na zvídavé dotazy ohledně své budoucnosti unavená Oxana řekla, že zatím nepřemýšlela o tom, jestli bude hledat jiného partnera a pokračovat v tancích na ledě. Neví, jestli se chce účastnit OH v Soči. "Nejvíce si teď potřebuji odpočinout."


http://sport.rambler.ru/news/figureskating/578484144.html

překlad: monika

Žádné komentáře:

Okomentovat