sobota 30. ledna 2010

Výzva Mao Asady


Mao Asada se zúčastnila závodu 4CC (Mistrovství 4 kontinentů) s jediným cílem. Vyzkoušet a předvést svou silnou zbraň - trojitý axel.

Mao se po krátkém programu ocitla až na 3. místě, výbornou volnou jízdou se ale vyšvihla na zlatou medaili a co je hlavní - v jízdě se jí podařilo skočit dvakrát 3A. Je doposud jedinou příslušnicí krásnějšího pohlaví, která dokáže zařadit dva trojité axely do jedné jízdy. Poprvé předvedla Mao tyto skoky v prosinci 2008 na Finále GP.

"Skočila jsem dvakrát 3A v roce 2008 na Finále GP a nyní jsem to zopakovala", říká šťastná medailistka z Koreje, která volnou jízdu bruslí na těžkou skladbu od Rachmaninova. "Jsem moc ráda, že jsem bruslila tady v Koreji. Abych vydobyla úspěch na OH, musím jen přidat čistotu jízd obou programů, bruslit bez chyb."

Na stříbrné příčce skončila její krajanka Suzuki Akiko a bronzovou medaili vybojovala američanka Caroline Zhang.

Asada bojuje s korejskou kráskou Yu-Na Kim, která je starší jen o 20 dnů, již dlouhá léta. V roce 2005 na juniorském MS byla Asada první a Kim druhá. O rok později si tyto role vyměnily. Ve Vancouveru ale kromě těchto dvou nadějných asiatek budou o titul bojovat také stříbrná medailistka z MS 2009 Joannie Rochette, Mistryně světa 2007 Miki Ando, Američanky Rachael Flatt nebo Mirai Nagasu.

Prosadit se pokusí také trojnásobná Mistrině Evropy Carolina Kostner. Bude mít ale velmi těžkou pozici. Jednak vyhrála ME v Tallinu bez ohledu na obrovské množství drobných chyb zejména ve volné jízdě. A jednak v posledních letech v ženském krasobruslení vládnou bez rozdílu ledovému sálu příslušnice Asie a Ameriky. Poslední evropankou, které se povedlo vyhrát titul na OH, byla v roce 1994 Ukrajinka Oxana Baiul. Nadvláda Asiatek a Američanek na trůnu světových mistrovství byla přerušena v posledních 10 letech jen dvakrát. V letech 2002 a 2005 se to podařilo jedné a té samé ženě - Irině Slucké z Ruska.

Youtube:
Krátký program 4CC
Volná jízda 4CC


Zdroj: http://sport.rambler.ru/news/figureskating/577897073.html

překlad: monika

Žádné komentáře:

Okomentovat