úterý 26. ledna 2010

Massimo Scali: Je možné, že toto nie je lúčenie

Ako sa cítite v pozícii dvojnásobných strieborných medailistov ME?
Massimo: Vedeli sme, že budeme bojovať o medailu, minimálne o striebro. Do istej miery očakávania aj tlak boli v tomto roku väčšie. V minulom roku sme boli nesmierne radi svojej prvej medaile, ale získať a potvrdiť ju je ťažšie. Tréningy pred ME šli veľmi dobre, pracovali sme nad nuansami, čistili sme program s Nataliou Linichuk a Gennadiom Karponosovom. To nám veľmi pomohlo dobre odkorčuľovať náš program v podmienkach jasného stresu.

Dostali ste sa pred Oxanu a Maxima v originálnom aj vo voľnom tanci. Nebola vo výsledku škoda skončiť len so striebrom?
Federica: Pre nás bolo dôležité odkorčuľovať na dobrej úrovni, ukázať výraz našich programov, nie získať medailu určitého kovu. Nám sa to podarilo a sme na to hrdí.

V tejto sezóne trénujete u Natalie Linichuk a Gennadija Karponosova. V čom bola príčina vášho prechodu od P. Camerlenga a Anželiky Krylovej?

Massimo: Pasquale a Anželika jednako zostali v našej tréningovej skupine aspoň do konca sezóny. Za tie tri roky, čo sme spolu pracovali, nám dali mimoriadne veľa. Ale v tejto olympijskej sezóne, v najhlavnejšej v našej kariére, sme hľadali novú inšpiráciu. Skúsenosť Natalie a Gennadija je práve to, čo potrebujeme. Prijali sme toto rozhodnutie v auguste. Do tej chvíle sme s nimi nikdy nepracovali a vydali sme sa do Philadelphie najprv na niekoľko dní, aby sme sa presvedčili, či spolupráca prinesie plody. A za tieto tri dni sme pochopili, že prestup sa stane najlepším riešením na prahu sezóny. Jazdíme do Detroitu z času na čas, ale hlavná práca sa koná s Nataliou a Gennadijom. Sme veľmi spokojní s týmto riešením. Natalia nám dala novú motiváciu, ktorú, ako sa mne zdá, sa nám podarilo ukázať na tomto šampionáte.

Ako na vás vplýva prítomnosť Oxany Domniny a Maxima Šabalina a tiež amerického páru Tanith Belbin a Benjamina Agosta na jednom ľade?
Federica: Teraz u nás súťaže idú každý deň. My dobiehame jeden druhého a podobné konkurenčné prostredie nás iba núti pracovať horlivejšie.

Téma vášho voľného tanca v tejto sezóne pripomína odchod. Bude táto sezóna pre vás posledná alebo budete pokračovať v kariére?
Massimo: Na začiatku sezóny sme určite premýšľali o programe ako o poslednej v kariére. Ale keď sa darí vyhrávať medaily, rozumiete, chce sa vyhrávať ich viac. V danej chvíli ja náš hlavný cieľ – skončiť túto ťažkú sezónu. Potom, určite, si vezmeme väčšie prázdniny a rozhodneme sa, či budeme pokračovať v súťažení. Natalia by určite chcela, aby sme zostali, a my dúfame, že môžeme v sebe na to nájsť síl.

Hovorili ste o tom, aké je dôležité byť prvým párom krajiny. Ak prijmete rozhodnutie zostať, nebojíte sa konkurencie zo strany druhého talianskeho páru – Anny Capellini a Luca Lanotteho?
Federica: Anna a Luca sú úžasní krasokorčuliari, ktorí dobre napredujú. Ale ešte sú mladí a nemajú dostatok skúseností, preto nemyslím, že by sme sa ich mali báť.
Massimo: Na týchto OH, ktoré, môžem povedať s takmer úplnou istotou, budú posledné v našej kariére, nakoniec budeme prvým párom krajiny a budeme sa snažiť vyťažiť z toho maximálnu výhodu.

Už ste premýšľali o tom, čo budete robiť po ukončení kariéry? Bude váš život spojený s krasokorčuľovaním?

Federica: Najskôr asi budeme korčuľovať v show. Čo sa týka mňa, ja sa určite vrátim do Talianska.
Massimo: Ja mám trochu iné plány. Samozrejme, budeme korčuľovať v show, ale ja asi najskôr zostanem v Amerike. Veľmi ľúbim Taliansko, chcelo by to byť bližšie k rodine a priateľom, ale Amerika sa ešte stále javí byť krajinou veľkých možností. Rád snívam a myslím si, že tam sa mi podarí svoje sny naplniť. Myslím, že moja kariéra po skončení krasokorčuľovania bude tiež spojená s tvorivosťou.

Ako sa budete pripravovať na OH?
Massimo: Hneď odlietame do USA, do Philadelphie, kde sa bude konať hlavná časť práce, ale myslím, že navštívime aj Detroit. Budeme pracovať nad technickou stránkou korčuľovania, tak ako sme aj tu na ME uvideli, že je to naša silná strana, ktorá nám môže priniesť dobré body.

Za tým sa koná MS v Taliansku na tej istej aréne, kde sa konali OH v roku 2006.
Federica: Pre nás to bude osobitný závod, lebo atmosféra rodnej krajiny, kde za teba všetci blízki fandia, je určite nezabudnuteľná. Chceme si vychutnať každú sekundu prebývania tam.
Massimo: A, samozrejme, chceme bojovať o medaily. Dúfam, že skúsenosť z OH a ME 2005 nám v tom pomôže. Už je nám známe, ako sa treba vysporiadať s tlakom v boji o medaily. V Turíne bude ťažšie, lebo podpora tribún bude neuveriteľná, takmer ako na futbalovom zápase, ale ja dúfam, že sa s tým vyrovnáme.

V tejto sezóne vás vyčleňujú aj osobitné kostýmy. Obracali ste sa na nových dizajnérov?

Federica: Naše skladby tancov sú dostatočne teatrálne a chceli sme taký efekt dostať aj z kostýmov. Obrátili sme sa na ateliér Brancato, v ktorom šili kostýmy legendárnej baleríne divadla La Scala Karle Fracci. V našom voľnom tanci my rozprávame históriu nášho života, preto sme sa snažili urobiť kostýmy čo možno najjednoduchšie, ako ste si mohli všimnúť, nie je na nich ani jedného kamienka, ale aj napriek tomu sú štýlové a príťažlivé.

Na čo ste v prvom rade obracali pozornosť v príprave na túto sezónu?
Massimo: V prvom rade bolo pre nás dôležité vybrať si tance, ktoré môžu byť potenciálne úspešné. Nikdy sme sa do stavby tanca tak nevkladali ako v tejto sezóne. Pracovali sme nad každým malým detailom. Veľa pozornosti sme venovali technike, keďže sa nám v minulých sezónach nie vždy podarilo dostať vysoké známky za túto časť, nehľadiac na dobré vystúpenie. Zdá sa, že v tejto sezóne sa nám nakoniec podarilo nájsť balans medzi emocionálnou stránkou korčuľovania a technickou.

Zdroj: http://www.championat.ru/other/_skating ... 47738.html

Překlad: Niska

Žádné komentáře:

Okomentovat